Kookroom

Veifgever: Jan Zwier
Woorden: Badlaken – Knevel – achterlicht – vergadering – kookroom

 

Zwetend zitten drie mannen in de televisiestudio aan een tafel. Zij wachten op het teken dat de live-uitzending van de dagelijkse late night talkshow gaat beginnen. “Man, man, man, wat is het warm’, klagen ze. ‘Leader loopt”, horen de twee presentatoren in hun ‘oortjes’. De camera wordt gericht op het presentatieduo. “Welkom bij Knevel en Van den Brink”, zegt de man die links in beeld zit. Hij kijkt zijn collega aan en vraagt: “Tijs, wie hebben wij vanavond aan tafel?” “Vanavond slechts één gast aan tafel, Andries”, antwoordt Tijs. “Maar dat is wel een heel bijzondere gast.”

Terwijl Tijs van den Brink de gast aan de kijkers voorstelt, dwalen de gedachten van Andries Knevel af naar de gebeurtenissen die eerder op de dag plaatsvonden. Het land zucht al een paar dagen onder een hittegolf en vandaag werden temperatuurwaarden van boven de 30 graden bereikt. En uitgerekend vandaag ging het mis in het studiocomplex. De airco’s raakten door het constante koelen oververhit en tot overmaat van ramp ging de verwarming spontaan aan. Monteurs van de technische dienst hebben met man en macht geprobeerd de problemen te verhelpen, maar slaagden er niet in. Het was heet, het bleef heet en het werd nog heter toen de felle studiolampen aangingen.

Tijs van den Brink praat met de studiogast, maar Andries volgt het gesprek nauwelijks. Hij denkt terug aan de vergadering van de redactie eerder die dag. Die begon met een vreemde vraag van collega Tijs. Of het niet mogelijk was om de uitzending vanavond voor één keer op een vroeger tijdstip te laten beginnen. “Waarom”, vroegen de redacteuren. “Ehhh ja, nou ehhh…”, hakkelde Tijs, “het achterlicht van mijn fiets doet het niet. Als we eerder beginnen, kan ik nog voor het donker wordt naar huis.” Een legitieme reden, vond Andries en hij bood aan Mart Smeets te bellen en hem te vragen of hij zijn programma ‘De Avondetappe’ een keer na hun programma wilde doen. “Sorry Andries”, sprak Mart op belerende toon. “De Tour wacht op niemand en, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, al helemaal niet op Knevel en Van den Brink.” “Helaas Tijs, slecht nieuws. Mart werkt niet mee”, bracht Andries de boodschap over. En er was tijdens die vergadering nog meer slecht nieuws. De redacteuren hadden namelijk besloten om bij het uitnodigen van de gasten eerlijk te vertellen over de problemen met airco en verwarming. Dan konden de gasten zich erop kleden was de gedachte. “En wie komen er allemaal vanavond?”, vroeg Andries. “Er heeft niemand zin om onder deze omstandigheden in de bloedhete studio te zitten”, moesten de redacteuren bekennen. “Dus er komt helemaal niemand?”, brieste Andries. “Nee, er is één man die wel heel graag wil komen”, wist een redacteur te melden.

“We kijken even naar beelden waarin we jou aan het werk zien in je programma op 24Kitchen”, hoort Andries zijn collega Tijs tegen de gast aan tafel zeggen. Terwijl het filmpje loopt, worden de bezwete mannen aan tafel met een badlaken drooggedept. “Die kun je uitwringen”, zegt de studiogast tegen de dame die hem nog snel even bijschminkt. “En wel goed uitwringen, want er mag niets verloren gaan. Dat is zonde. Dat zeg ik in mijn programma ook altijd.”

“We praten zo verder met meesterkok en meesterpatissier Rudolph van Veen, maar eerst de Zapservice”, zegt Andries als het filmpje is afgelopen. Tijs kijkt zijn collega verbaasd aan. “Dat hebben wij niet in ons programma, dat is van Pauw en Witteman.” “O ja”, mompelt Andries. “Het zal wel door de hitte komen.”

Intussen vertelt Rudolph alweer vol vuur over cupcakes, hartige taarten, makkelijke maaltijden en over zijn passie voor kookroom. “Kookroom is een geweldig product dat eigenlijk in geen enkele keuken mag ontbreken. Het is niet duur, het is overal te verkrijgen en je kunt er heerlijke sauzen en hartige taarten mee maken. En mocht je soms een heel klein beetje overhouden… niet weggooien. Dat is zonde. Gewoon bewaren, want je kunt het altijd nog ergens voor gebruiken. Ik heb in mijn keuken heel veel restjes kookroom.”

“De eindtune loopt”, zegt Tijs. “Rudolph wat staat er in jouw agenda voor morgen?” “Morgen ga ik lekker uit eten”, antwoordt Rudolph. “Je denkt toch niet dat ik met deze hitte zelf ga koken.” “Wij vonden het leuk dat jij vanavond onze gast was”, zegt Tijs. “Bedankt voor je komst en…” “Wacht even”, onderbreekt Rudolph hem. “Ik ben natuurlijk niet met lege handen gekomen.” Hij pakt een tasje dat naast zijn stoel staat. “Kookroom?”, vraagt Tijs met een schalkse lach. “Nee”, antwoordt Rudolph,”een lampje voor je achterlicht.”

 

2 replies on “Kookroom”

  1. Jan op

    Geweldig gedaan, Gert! Ik had gehoopt op een verhaal met een licht absurdistische en humoristische ondertoon en die hoop heb je helemaal waargemaakt. Ik ga hem uitprinten en ophangen. Het is ten slotte ook een heel klein beetje mijn kindje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *