Extra persconferentie: ‘Samen krijgen we de winter er wel onder’

Het is zaterdag 13 februari 2021. Om exact 19.00 uur stapt premier Mark Rutte het zaaltje binnen waar de Nederlandse pers zich al heeft verzameld voor een extra persconferentie. Achter hem komt ook doventolk Irma Sluis het zaaltje in. De premier neemt plaats achter de lessenaar met microfoon, trekt een ernstig gezicht en spreekt het volk toe.

“Goedenavond. Het zal u niet ontgaan zijn dat ons land niet alleen maar te maken heeft met het coronavirus, maar daar bovenop is overvallen door de winter. En deze winter heeft ons stevig in de greep. De cijfers liegen er niet om. Afgelopen zondag en maandag is er heel veel sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen wel zo’n twintig centimeter. Door de harde wind zijn op veel plaatsen zelfs sneeuwhopen ontstaan van wel bijna een meter hoog. Ik las op de sociale media de melding van een inwoner van Alphen aan den Rijn wiens achterdeur werd geblokkeerd door zo’n sneeuwhoop. De deur ging niet verder dan een centimeter open. En dat was niet het enige schrijnende geval. Het kwam op meerdere plaatsen voor. Op zich misschien nog niet zo heel erg als de sneeuw na één of twee dagen weer verdwenen zou zijn, maar u weet dat het direct ook matig tot streng ging vriezen (doventolk Irma slaat haar armen kruiselings voor haar borst en rilt) en dus ligt die sneeuw er nog altijd. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het de man uit Alphen na diverse pogingen gelukt is om de sneeuwhoop voor zijn achterdeur te verwijderen.”

De premier neemt even een adempauze en drinkt een slokje water. Hij vervolgt: “De sneeuw en vrieskou zorgen voor veel overlast. Tegelijkertijd zie ik ook heel veel mensen genieten van het winterweer. Dat begrijp ik. Ik vind het zelf ook prachtig, maar corona en winterpret gaan niet samen. We hebben als overheid opgeroepen om geen sneeuwballen te gaan gooien (Irma bukt en kneedt met haar handen een denkbeeldige sneeuwbal, die zij vervolgens (ook denkbeeldig) het zaaltje ingooit). Als mensen uit één huishouden een sneeuwbal naar elkaar gooien, staan we dat oogluikend toe, maar het is niet de bedoeling dat we met buitenstaanders een sneeuwballengevecht gaan houden. Helaas heb ik op de sociale media filmpjes en foto’s voorbij zien komen waarop te zien is dat dit wel gebeurt. Zelfs politieagenten konden de verleiding niet weerstaan. Op sloten, singels, vijvers en plassen is een toenemende drukte van schaatsers te zien. Dat is geen goede ontwikkeling. En daarom heeft het kabinet besloten om bovenop de al bestaande maatregelen nu ook extra maatregelen te nemen. Ik begrijp dat velen van u hier niet blij mee zullen zijn, maar we kunnen niet anders. Ik zal u de nieuwe maatregelen noemen.”

Mark Rutte kijkt even op van zijn lessenaar, drinkt weer een slokje water en gaat dan verder: “Het kabinet heeft een paar dagen geleden een Ontdooi Management Team (OMT) samengesteld met daarin deskundigen van het KNMI en Rijkswaterstaat. Dit OMT is de afgelopen dagen meermalen bijeen geweest en heeft het kabinet geadviseerd aan te sturen op een intelligente beëindiging van deze winterperiode. Dat kan bereikt worden door met ingang van maandag de temperaturen langzaam op te laten lopen. Hierdoor zullen sneeuw en ijs geleidelijk verdwijnen zonder tot ernstige overlast te leiden. Het idee is om uiterlijk volgend weekend uit te komen op zo’n 15 graden boven nul. Het moge duidelijk zijn dat schaatsen hierdoor al op korte termijn ontmoedigd wordt. Gezien de grote hoeveelheid die er gevallen is, zal het wat langer duren voor alle sneeuw verdwenen is. Daarom heeft het kabinet besloten dat er, zolang er nog sneeuw ligt, geen sneeuwballen mogen worden gegooid. Worden er wel sneeuwballen gegooid, dan zullen deze worden opgevangen door hiervoor speciaal aangestelde agenten. Deze Ballen Opvang Agenten, kortweg BOA’s, zullen voor elke opgevangen sneeuwbal boetes geven aan de gooiers (Irma maakt een sprongetje en vangt een denkbeeldige sneeuwbal op en schrijft een denkbeeldige boete uit).”

De premier kijkt even de zaal in, neemt geen slokje water, maar spreekt verder: “Tot slot wil ik u dit nog op het hart drukken: heeft u last van koude handen, koude voeten, een druppel aan uw neus (Irma haalt haar hand langs haar neus) of schaatskoorts… Blijf dan vooral binnen. Samen krijgen we deze winter er wel onder.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *