Ik hou van mij

Het is al een paar jaar mijn lijflied: ‘Nergens goed voor’ van De Dijk. Ik mag er graag naar luisteren als ik me weer eens somber voel. Dan kan ik heerlijk zwelgen in zelfmedelijden en zelfspot. Ik heb wat af gezwolgen bij dit nummer.

Vanmorgen had ik het weer. Ik wilde van alles doen, maar kwam nergens toe. Langzaam maar zeker voelde ik de somberheid weer opkomen. Een uitgelezen moment dus om de computer op te starten en op YouTube ‘Nergens goed voor’ tevoorschijn te halen. Ik ging er goed voor zitten om van het zwelgmoment te genieten. Ik startte de clip, het zwelgen kon beginnen. Ik sloot mijn ogen voor optimale zwelging. “En ik heb geen cent te makken. En ik heb nooit een vak geleerd. Ik kijk niet uit mijn doppen. En m’n handen staan verkeerd. Ik ben niet moeders mooiste. En ik ben niet al te vlug”, hoorde ik Huub van der Lubbe op melodramatische toon zingen. Er waren net dertig seconden verstreken en ik zwolg al volop. Nog een kleine vier minuten zwelging te gaan…

Maar zover kwam het niet. Ik had net 1 minuut en elf seconden gezwolgen toen Huub zong: “Maar ik kan van je houden, zoals niemand anders kan.” Een zin die ik uiteraard al ontelbare keren had gehoord en waarbij ik doorgaans gewoon doorging met zwelgen in zelfmedelijden en zelfspot. Maar nu hield de zwelging bij dit zinnetje op. Ik moest opeens denken aan een opmerking van de mevrouw die mij helpt bij het verwerken van mijn verdriet. “Jij houdt niet van jezelf”, constateerde zij tijdens één van de gesprekken.

“Je houdt niet van jezelf. Je bent streng, zelfs hard voor jezelf”, sprak de mevrouw. Ik moet toegeven, zij had een punt. Ik zie alleen mijn tekortkomingen. Dat zijn er zo veel, dat ik me niet kan voorstellen dat ik ook nog ergens goed in en goed voor ben. En als ik in de spiegel kijk, en ik zie die verdrietige blik in mijn ogen, dan baal ik van mezelf. Soms heb ik dan zelfs een hekel aan mezelf. De mevrouw heeft gelijk: ik hou niet van mij. ‘En ik denk niet dat ik ooit verander. Dus daar begin ik maar niet aan’, klinkt een zinnetje uit ‘Nergens goed voor’ in mijn hoofd.

Ik ga weer naar mijn computer om ‘Nergens goed voor’ opnieuw op te starten. Maar voordat ik dat doe, tik ik eerst voor de aardigheid op Google de zoekopdracht ‘ik hou van mij’ in. Tot mijn verbazing blijkt er een liedje te bestaan met deze titel. Ik luister het af.

‘Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars als ie “ik hou van jou” tegen een ander zegt’. (Harrie Jekkers)

Ik ben om. Ik hou van mij.

2 replies on “Ik hou van mij”

  1. Jannie Harmsen op

    Een prachtig nummer van Harrie Jekkers een heerlijk ‘gebakken eitje’ van Gert! 😉

  2. Harrie heeft gelijk. Net als die mevrouw. Maar het nummer van De Dijk heeft een mens soms nodig – en in mijn ogen zingt Huub van der Lubbe juist dat het niet uitmaakt dat je niks kunt, niks doet of niks hebt… ook dan kun je nog altijd van iemand houden (en van jezelf… doe dat nou maar gewoon!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *