Tijd voor bezinning

Het is 3 december en het jaar 2018 loopt ten einde. Met nog een kleine maand te gaan is het eigenlijk te vroeg voor een terugblik op dit jaar. Ik ga dat toch doen. Omdat ik door een paar gebeurtenissen dit jaar tot het inzicht ben gekomen dat ik tijd nodig heb voor bezinning. De rest van het jaar sluit ik me dan ook af voor de buitenwereld. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk, want helemaal als een kluizenaar leven kan helaas niet.

Het jaar 2018 was voor mij een bewogen jaar. Ik heb heel veel tijd en energie gestoken in het helpen en begeleiden van mijn vroegere buurman. Hij was 98, bijna blind en stokdoof. Mijn overige tijd en energie stak ik als vrijwilliger in een organisatie die zich bezighoudt met mensen die vermist zijn. Beide activiteiten behoren inmiddels tot het verleden.

Sinds eind april 2017 trok ik met de ‘oude buurman’ op. Op zondagmiddag samen lunchen in het inmiddels gesloten restaurant De Vrienden en daarna samen boodschappen doen bij Albert Heijn. Een paar keer per week even bij hem langs om zijn medicijnen klaar te leggen en een kop thee te drinken. Doordat zijn gezichtsvermogen en gehoor snel achteruit gingen, belde hij steeds vaker met een hulpvraag. De laatste anderhalve week van zijn leven was ik elke dag bij hem. Ik heb dat met liefde gedaan. Op 23 augustus werd het leven van de ‘oude buurman’ op zijn eigen verzoek beëindigd. Hoewel ik het er best wel moeilijk mee had, begreep ik zijn wens wel. Maar elke keer als de telefoon gaat, verwacht ik nog altijd te horen: “Ja Gert, met de buurman”.

Sinds 1 oktober 2017 was ik ook vrijwilliger bij een organisatie die berichten over vermiste mensen plaatst op social media. Dat klinkt simpel, maar is dat niet. Er is veel contact met de politie en als dat wordt gewenst met familie van een vermiste. Ik was er bestuurslid en draaide er –omdat ik veel vrije tijd had- veel roosterdiensten. Ik heb dat met heel veel liefde en toewijding gedaan. Het is dan ook heel pijnlijk dat hier onlangs een abrupt einde aan kwam.

Ik ben er niet trots op hoe het is beëindigd en dacht dat ik het enorm zou gaan missen. Maar het tegendeel is waar. Sinds een week wordt mijn leven niet meer beheerst door pingeltjes van allerlei apps. Het is stil. En dat is zó lekker. Daar ga ik de rest van het jaar van genieten. Ik ga mijn tijd besteden aan het opruimen en opknappen van mijn leefomgeving en nadenken over de toekomst. Ga ik volgend jaar toch weer vrijwilligerswerk doen? Of ga ik proberen het schrijven weer op te pakken en eindelijk het voornemen om mijn verhalen te bundelen in een boek ten uitvoer brengen? Het is tijd voor bezinning.

Ik wens iedereen nog een mooi restant van het jaar 2018. Voor mij houdt het hier even op.

 

10 replies on “Tijd voor bezinning”

 1. Beste Gert,

  Een verstandige keuze. Het is af en toe goed om eens even stil te staan. Ik wens je vruchtbare gesprekken met jezelf toe. Fantastische feestdagen en een even fantastisch 2019!

  Gr. Paul

  • Gert op

   Ik ga heel goede gesprekken met mezelf hebben, Paul Wens jou ook fijne feestdagen en een heel mooi 2019.

 2. Jannie Harmsen op

  Wat voor keuze het ook wordt Gert, doe vooral datgene waar jij je goed bij voelt. En bedenk….een boek samenstellen kost ook tijd, gun die gewoon lekker voor jezelf, er blijven vast genoeg momenten over om die zo af en toe aan je naasten te besteden. Ik wens je alvast een heel mooi en gezond 2019 toe en ik vind het tof dat je er was voor je oude buurman. Hartelijke groet van Jannie.

  • Gert op

   Ik ga eerst even bijkomen van dit jaar, Jannie. Het was achteraf gezien allemaal best zwaar. Ik zie volgend jaar vanzelf wel wat er op mijn pad gaat komen.
   Fijne feestdagen en een mooi 2019.

 3. Ik ga je niet vertellen wat je moet of vooral niet moet doen.
  Van mij hoef je ook geen diep gravende analyse te verwachten.
  Je weet zelf heel goed wat het beste voor jou is.
  Ik houd het kort: u is een goed mens.

  • Gert op

   Dankjewel Ger. Ik ga nu even kluizenaar spelen, maar zodra ik onder mijn steen vandaan kom spreken we af voor een ontmoeting.
   Fijne dagen en tot volgend jaar.

 4. Monique de Vos op

  Ik ga weer eens zeggen wat een inspirerend fijn mens ik je vind en ik wens je een zinvol uiteinde van 2018 toe en alle goeds voor 2019.

 5. Sabine de Boer op

  Bedankt voor alles wat je ons toevertrouwde. Neem de tijd voor jezelf, je hebt het nodig en dik verdiend. Ga alsjeblieft dat boek maken, dat wordt een juweeltje. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *