Lieve Tien

Lieve Tien,

Ik weet niet of je daar waar je nu bent internet hebt. Ik gok het erop, want ik ga ervan uit dat ze aan gene zijde toch ook met de tijd meegaan. Misschien heb je dus al gezien dat ik sinds kort deze website heb en heb je dus wellicht ook al de laatste ontwikkelingen in ons gezin gelezen. Het valt allemaal niet mee hoor, zonder jou.

Het is inmiddels alweer 5½ jaar geleden dat jij ons noodgedwongen moest verlaten. We missen je nog elke dag. Ik praat je nog altijd bij over bijzondere gebeurtenissen in ons leven. Dan klets ik tegen je foto of de urn in de ‘Gedenkkast’. Maar ik heb geen idee of je me ook werkelijk hoort. In het eerste jaar na je overlijden had ik het gevoel dat je nog vaak aanwezig was. Volgens mij was jij het die geregeld het lampje in de vitrinekast spontaan aan en uit liet gaan ten teken dat je over onze schouders meekeek. Hoe vaak ben ik niet van de bank opgestaan om het lampje weer aan te doen? En hoe vaak ging het lampje weer branden voordat ik bij de kast was? Maar het lampje in de ‘Gedenkkast’ gaat niet meer spontaan aan en uit. Al heel lang niet meer. Misschien was voor jou de aardigheid er af, maar waarschijnlijker is dat jij ons hebt losgelaten om ons de ruimte te geven om met z’n drietjes verder te leven.

En wij leven met z’n drietjes verder. Met vallen en opstaan. Want het valt allemaal niet mee hoor, zonder jou. Wij hebben jou ook losgelaten. We moesten wel. Maar vergeten zullen wij je nooit. Jij was, bent en blijft zó belangrijk voor ons.

Gelukkig zijn er ook nog altijd momenten dat jij laat blijken dat je ons ook niet vergeten bent. Zo’n moment was er een paar dagen geleden. Ik liep in de supermarkt en daar klinkt altijd achtergrondmuziek. Door het geroezemoes in de winkel hoor ik de muziek eigenlijk nooit. Maar plots werd het even heel stil in de winkel en hoorde ik ‘So not over you’ van Simply Red. En het was niet voor het eerst dat zoiets dergelijks gebeurde. Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat er ergens een stilte viel en juist dit nummer te horen was. Ik weet zeker dat jij hier de hand in hebt. Lieve Tien, sta mij toe dat ik me even tot de overige lezers richt om dit uit te leggen.

Tiny was tijdens haar leven een enorme fan van Simply Red. Elke cd en dvd werd aangeschaft, elk concert in Nederland werd bezocht. In de laatste week van haar leven verscheen de cd ‘Stay’. Hoe wrang kan een titel zijn? Tiny heeft de cd nog wel in haar handen gehad, maar kon het niet meer opbrengen er naar te luisteren. Ik heb dat zelf na haar overlijden wel gedaan en werd getroffen door dat ene nummer: ‘So not over you’. Het zal u niet verbazen dat dit MIJN nummer is geworden. Ik heb het gebruikt bij een fotocollage die ik van het leven van Tiny heb gemaakt en ik krijg nog altijd kippenvel als ik het hoor.

Lieve Tien, hier ben ik weer. Jouw gehele cd- en dvd-collectie van Simply Red staat net als jouw overige persoonlijke spulletjes en de urn met jouw as nog steeds in de vitrinekast. Ik moet ze wel weer nodig eens afstoffen, zag ik net. Ik beloof je dat ik alles een dezer dagen mooi zal oppoetsen. En als ik dat heb gedaan, wil jij dan nog één keer het lampje laten knipperen?

Heel veel liefs van,

Gert, Dianne en Marnix (en poes Ollie) 

 

15 replies on “Lieve Tien”

 1. Wat moet ik hier nou van zeggen?
  Hoe diep uit je hart kan iets komen?
  Hoe puur en oprecht kan je iets weergeven?
  Dit heeft niets met woordkunst te maken.
  Dit is oprecht ‘houden van’.

 2. Hennie v.d. Plas op

  Voor vele zo herkenbaar, voor vele zo onbereikbaar.
  En jij hebt het dichterbij gemaakt met dit gebaar.
  Dank je wel lieve Gert.

 3. Pingback:Lieve Tien |  Gert de Kievit | De Hobbyblogger

 4. Ik heb net deze blogsite van je ontdekt en ik ben geraakt door jouw mooie openhartige teksten (zowel deze als Lieve Tien 2) en het prachtig lied van Simply Red. Ik ben er stil van en ga het lied nog vele keren beluisteren. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *